TEMERLOH, 28 Feb (Bernama) — Mahkamah Tinggi di sini hari ini, menjatuhkan hukuman gantung sampai mati ke atas lima rakan yang didapati bersalah membunuh seorang pemandu lori, lima tahun lalu.

Pesuruhjaya Kehakiman Datuk Hassan Abdul Ghani menjatuhkan hukuman itu ke atas A.Simon, 49, S.Suthakar, 25, J.Sivachandran, 31, B.Thiyagu, 34, dan S.Sundramoorthy, 27, selepas mendapati pihak pembelaan gagal menimbulkan keraguan yang munasabah terhadap pertuduhan yang dihadapi.

Perbicaraan yang bermula pada Disember 2015 melibatkan 21 saksi pendakwaan dan 10 saksi pembelaan.Mereka didakwa membunuh [email protected], 43, antara pukul 2.30 hingga 3.30 pagi, 22 Nov 2014 di tepi Jalan Bendera 13, Taman Bukit Bendera, Mentakab di sini.

Bagi kesalahan itu, mereka didakwa mengikut Seksyen 302 Kanun Keseksaan yang memperuntukan hukuman mati mandatori, jika sabit kesalahan.

Berdasarkan keterangan semasa perbicaraan, mangsa dan tertuduh mempunyai pertikaian yang telah berlarutan sejak beberapa tahun sebelum itu.

Laporan bedah siasat mengesahkan punca kematian mangsa disebabkan kecederaan berganda dan mayatnya ditemui dengan beberapa kesan tetakan di badan serta kepala, putus jari selain sebahagian kulit kepala ditemui di atas jalan.

Keterangan sebelum ini juga menyatakan mayat mangsa dihempap dengan motosikal dan dibakar.

Pendakwaan dikendalikan Timbalan Pendakwa Raya Siti Hajar Mustaffa manakala barisan pembelaan diwakili peguam A.Sheelan dan R.Ryshinah.Please Subscribe to JohorTimes Youtube – https://goo.gl/4jWv8X

Facebook – https://www.facebook.com/johortimes.my
Twitter – https://www.twitter.com/JohorTimes
Instagram – https://www.instagram.com/JohorTimes
Web – https://www.johortimes.my

(Visited 71 times, 1 visits today)

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.