ISKANDAR PUTERI 7 Jan. – Menteri Pendidikan, Dr. Maszlee Malik, bertemu Menteri Besar, Datuk Osman Sapian di Pejabat Menteri Besar di Kota Iskandar di sini sebentar tadi bagi membincangkan mengenai penubuhan Universiti Johor.

Kunjungan yang turut melibatkan delegasi kementerian tersebut berlangsung selama hampir satu jam.

Menurut Maszlee dalam sidang akhbar selepas itu, perbincangan yang diadakan lebih kepada soal prinsip dan dasar penubuhan Universiti Johor dan pihak kementerian akan memberi sokongan sepenuhnya bagi menjayakan hasrat berkenaan.“Perbincangan Universiti Johor (bersama-sama kerajaan negeri) lebih di peringkat prinsip dan dasar penubuhannya dan bagi kerajaan negeri sudah memulakan langkah itu dan Kementerian Pendidikan akan membantu sedaya mungkin untuk menjayakan harapan itu.

“Selain itu, dalam perbincangan tadi ada juga dibincangkan isu pendidikan di Johor yang memerlukan bantuan dan usaha daripada kerajaan negeri sendiri. Diharapkan perbincangan seperti ini dapat membuahkan hasil demi pembangunan pendidikan bukan sahaja di Johor, malah negeri lain seluruh negara,” katanya.

Yang turut hadir, Pengerusi Jawatankuasa Hal Ehwal Islam dan Pendidikan negeri, Aminolhuda Hassan.

Penubuhan Universiti Johor itu merupakan menjadi satu daripada janji dalam manifesto Pakatan Harapan (PH) sekiranya menang Pilihan Raya Umum ke-14 di negeri ini. – UTUSAN ONLINE
Please Subscribe to JohorTimes Youtube – https://goo.gl/4jWv8X

Facebook – https://www.facebook.com/johortimes.my
Twitter – https://www.twitter.com/JohorTimes
Instagram – https://www.instagram.com/JohorTimes
Web – https://www.johortimes.my

(Visited 20 times, 1 visits today)

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.