Tun Dr Mahathir Mohamad tidak dapat menahan ketawa apabila ditanya mengenai janji Perdana Menteri Datuk Seri Najib Abdul Razak untuk membantu mengukuhkan ekonomi Amerika Syarikat.

 “Hah..ha..ha. inilah kali pertama negara Dunia Ketiga mahu menyokong negara terkaya di dunia untuk membangun infrastrukturnya.

“AS boleh membantu diri sendiri, ia tidak memerlukan bantuan kami, tetapi ini prinsip Najib ‘cash is king’,” kata Mahathir dalam temu bual eksklusif hari ini.Bekas perdana menteri itu menuduh Najib mengambil wang rakyat Malaysia dan memberikannya kepada Presiden AS Donald Trump untuk mendapatkan sokongannya.

“Tetapi Trump tidak mengatakan apa-apa mengenai Najib sebagai perdana menteri terbaik,” katanya.

Najib telah membuat kenyataan mengenai membantu pengukuhan ekonomi AS semasa pertemuannya dengan Trump di White House pada hari Selasa.

Antara tawaran kedua-dua pemimpin itu bersetuju bahawa industri penerbangan Malaysia akan membeli antara pesawat penumpang dan enjin pesawat bernilai AS $ 10 bilion dan AS $ 20 bilion.

Najib juga mengumumkan bahawa Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) akan meningkatkan pelaburan dengan AS antara AS $ 3 bilion dan AS $ 4 bilion.

Dana kekayaan negara Khazanah Nasional Bhd juga akan mengembangkan pelaburannya di AS.

(Visited 191 times, 1 visits today)

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.