Khairuddin saman isteri PM

Bekas ketua bahagian Umno, Datuk Seri Khairuddin Abu Hassan memfailkan pernyataan tuntutan terhadap isteri perdana menteri, Datin Seri Rosmah Mansor supaya mengembalikan berlian merah jambu bernilai AS$23 juta dan rantai AS$4.3 juta kepada 1MDB.

Memetik Malaysiakini, Khairuddin juga memohon perintah supaya hartawan Pulau Pinang, Jho Low untuk membayar wang yang didakwa digelapkan, dicuri atau disalah guna dari 1MDB.

Rosmah dan Low juga dituntut membayar pampasan munasabah daripada segi ekuiti terhadap 1MDB, kos tuntutan dan relif lanjut dan lain-lain relif yang ditentukan mahkamah.

Pernyataan itu difailkan di Mahkamah Tinggi Shah Alam tetapi difahamkan ia akan dibawa ke Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur.

Rantai dan berlian itu menjadi perhatian selepas disebut dalam saman sivil Jabatan Keadilan (DOJ) Amerika Syarikat sebelum ini.

Khairuddin memfailkan saman itu sebagai seorang pembayar cukai dan demi kepentingan awam.

Dalam saman itu, beliau berkata Rosmah sebagai defendan pertama tidak membayar apa-apa untuk barangan kemas itu dan justeru itu tidak mempunyai hak milik daripada segi undang-undang dan ekuiti.

Beliau juga berkata walaupun barang itu bukan milik Rosmah, tiada pihak yang akan mendapatkannya kembali memandangkan suaminya “mempunyai kuasa untuk tidak membenarkan apa-apa tindakan dilakukan”.

(Visited 56 times, 1 visits today)
Ad banner

You might be interested in

Ad banner

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com