Pengalaman Pesara Bantu Capai Objektif TN50 – @MahdzirKhalid

 

KUALA LUMPUR, 3 MEI –  Pengalaman pesara ketika berkhidmat sebagai penjawat awam boleh diterapkan  bagi membantu mencapai objektif gagasan Transformasi Nasional 2050 (TN50).

 

Menteri Pendidikan, Datuk Seri Mahdzir Khalid, berkata pesara dianggap aset penting bagi mencapai aspirasi TN50 khususnya bagi membantu golongan muda menerusi pengalaman dan kepakaran masing-masing. 

“Golongan ini dapat membantu generasi muda memajukan negara dalam bidang masing-masing terutama dalam bidang pendidikan,” katanya dalam sidang media pada penutup Forum TN50 (Pesara) anjuran Yayasan Pesara Kerajaan Malaysia (YPKM) di sini, hari ini.

 

Forum setengah hari itu menyaksikan pembentangan Kertas TN50 (Pesara) oleh Pemegang Amanah YPKM, Tan Sri Sulaiman Mahbob disusuli perbincangan serta input mereka yang hadir. Mahdzir berkata, golongan pesara akan dijemput menghadiri bengkel atau makmal anjuran kerajaan bagi menyumbangkan idea yang boleh dikongsi bersama generasi lebih muda.

 

“Kita akan menggunakan pandangan golongan pesara ini yang lebih berpengalaman dalam setiap program, makmal atau bengkel bagi mendapatkan hasil yang berkesan dalam sesuatu bidang dibincangkan.

 

“Resolusi ini akan lengkap setelah cadangan pesara dari Utara, Sabah dan Sarawak dikumpulkan sebelum dibawa kepada Kabinet,” katanya.

 

Antara cadangan yang disenaraikan kumpulan pesara ialah mewujudkan sebuah kompleks di Putrajaya yang menempatkan semua persatuan pesara peringkat nasional yang juga dilengkapi dengan hospital pesara bagi menjaga kebajikan golongan ini.

 

Sementara itu, Pengerusi YPKM, Tan Sri Dr Aseh Che Mat, berkata forum seperti itu akan diadakan di seluruh negara dalam usaha mengumpulkan pandangan. Beliau berkata resolusi forum akan diserahkan kepada Perdana Menteri untuk dimanfaatkan dalam TN50.

 

[wdi_feed id=”1"]

(Visited 86 times, 1 visits today)
Please follow and like us:

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.